Kosten en vergoedingen
Om gebruik te kunnen maken van de Generalistische Basis-GGZ (GB-GGZ, de vroegere eerstelijnspsychologen), is een verwijzing van de huisarts nodig. Dat is een voorwaarde voor vergoeding vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Alles wordt dan wel vergoed zonder eigen bijdrage (wel een eigen risico op het hele pakket).
Wanneer de huisarts je wil verwijzen naar de GB-GGZ of de Specialistische-GGZ (S-GGZ), moet er sprake zijn van een vermoeden van een officiële psychische (DSM) stoornis. Dit wordt door psychiaters en psychologen vastgesteld aan de hand van het Diagnostic and Statistical Manual, vierde editie,(DSM-IV).
Problemen uit de DSM die vergoed worden zijn o.a.:
-
stemmingsstoornissen
depressieve stoornissen, bipolaire stoornissen, stemmingsstoornissen door een somatische aandoening, stemmingsstoornissen door een middel.
-
angststoornissen
paniekstoornis, agorafobie, sociale fobie, gegeneraliseerde angststoornis, dwangstoornis/OCS, PTSS.
-
post-traumatische stressstoornissen
-
verslavingen
-
aandachtstekortstoornissen (ADHD)
-
stoornissen in de impulsbeheersing
-
gedragsstoornissen
-
persoonlijkheidsstoornissen
-
pervasieve ontwikkelingsstoornissen
-
eetstoornissen
-
somatoforme stoornis
-
sterke lichamelijke klachten met een psychische oorzaak.
Niet alle DSM-stoornissen worden vergoed. Niet vergoede DSM-stoornissen zijn:
-
aanpassingsstoornissen.
Van een aanpassingsstoornis is sprake als iemand na een ingrijpende gebeurtenis of verandering (een stressvolle situatie) psychische klachten houdt, die een normaal dagelijks functioneren thuis en op het werk verhinderen, bijvoorbeeld verliesverwerking; rouw; levensfaseproblematiek.
-
slaapstoornissen
-
seksuele stoornissen behalve als die door seksueel misbruik zijn veroorzaakt en de parafiliën
te weten exhibitionisme fetisjisme; frotteurisme; pedofilie; seksueel masochisme; seksueel sadisme; fetisjistisch transvestitisme; vojeurisme, parafilie-niet-nader-omschreven.
-
specifieke fobieën
tenzij het een frequent voorkomende situatie betreft en er is al begeleiding van de huisarts of POH-GGZ geweest die onvoldoende heeft geholpen
-
psychische klachten n.a.v. een lichamelijke aandoening.
Andere problemen buiten de DSM die ook niet vergoed zullen worden zijn:
Trek niet te snel de conclusie dat u geen vergoeding krijgt omdat uw kernprobleem niet vergoed wordt. Soms kan het vergoed worden op grond van de gevolgen (bijvoorbeeld als u naar aanleiding van een verlieservaring of burnout een angststoornis of depressie krijgt). Hiervoor kunt u in overleg gaan met uw huisarts.
Wanneer een cliënt met een vermoeden van een DSM-benoemde stoornis wordt doorverwezen zal de behandelaar vervolgens vaststellen of er inderdaad sprake is van een DSM-benoemde stoornis.
Indien u een klacht heeft die niet vergoed wordt door de verzekering kunt u op eigen kosten in behandeling te gaan waarmee u geen verwijzing nodig hebt van uw huisarts, en niet beperkt bent in het aantal sessies.
Ik werk dan met een tarief 120 euro en voor een intake 140.